Érdemes otthoni használatra professzionális sminktermékeket vásárolni?

A smink a nők legkedveltebb “titkos fegyvere”, hiszen általa szinte teljesen más megjelenést varázsolhatnak maguknak. Eltűnnek a bőrhibák, megváltozik az arc kontúrja, hangsúlyosabbak lesznek a szemek vagy az ajkak. A tökéletes végeredményt pedig sokan a professzionális sminktermékektől várják, holott a siker nemcsak rajtuk múlik.

Miben különböznek a “drogériás” és a professzionális sminktermékek?

Általános tévhit, hogy a “hobbisminkelőknek” szánt termékeket (ezeket illetik gyakran a “drogériás” jelzővel, utalva a beszerzési helyükre) csak az áruk különbözteti meg a professzionálisoktól. Természetesen ez utóbbiak valóban magasabb árkategóriát képviselnek, de a nem profi felhasználásra szánt sminkek között is akad olyan, ami a minőségéhez képest bizony túlárazott.

A valódi professzionális márkák főleg csak a szakmai berkekben ismertek, hiszen a gyártók számára a sminkstúdiók és a szépségszalonok jelentik a célcsoportot, ezért ezeket a termékeket nem igazán reklámozzák a széles tömegek számára. 

A profi sminkeszközök kimagasló minőségű alapanyagokat tartalmaznak koncentráltabb formában, emiatt jóval pigmentáltabbak is. Így például egy professzionális alapozóval sokkal kevesebb mennyiséggel le tudod alapozni az egész arcodat és nyakadat, mintha drogériás terméket használnál.

Ez egyrészt előny, ám abból a szempontból hátrány is, hogy nem hozzáértő kezekben jóval egyszerűbb velük hibázni, amit nehezebb utána korrigálni.

A professzionális sminktermékek garantálják a tökéletes végeredményt?

Sajnos nem, a prémiumminőségű sminkeszközök még nem jelentik automatikusan azt, hogy a smink minden esetben az elképzeléseidnek megfelelő lesz. Hiányzik ugyanis egy nagyon fontos összetevő az egyenletből: a profi sminkes, aki pontosan tudja, hogy melyik terméket hogyan kell használni.

Egy professzionális sminkhez ugyanis nem elegendőek a megfelelő termékek, hanem szükség van egy szakemberre is, aki a bőröd árnyalatához, típusához, az arcod vonásaihoz mérten kiválasztja a hozzád illő színeket, amiket a megfelelő technikával felrak az arcodra. 

Hiszen a sminkes egy külön szakma, melyet évekig kell tanulni, gyakorolni ahhoz, hogy valaki tényleg profi sminket tudjon készíteni. A legtöbb szakember pedig munka mellett is folyamatosan képzi magát, hogy elsajátítsa az újabb és újabb technikákat, megismerje az új termékeket, divatirányzatokat.

Ezért ha valamilyen jeles alkalomról, fontos eseményről van szó, akkor nem ajánljuk, hogy otthon kísérletezz a sminkeléssel, hanem keress fel inkább egy profi sminkest, aki valóban gyönyörűvé tud varázsolni!

Hogyha pedig érdekel a sminkelés, és szeretnéd megtanulni az alapokat, valamint azt, hogy milyen színek állnak neked a legjobban, akkor érdemes részt venned sminktanácsadáson vagy egy oktatáson, ahol a téma szakértőitől leshetsz el pár hasznos praktikát.

Ha tartósabb megoldásra vágysz

Előfordulhat, hogy a szemöldöködet, a szemhéjadat vagy az ajkaidat nem tudod magadnak szépen kifesteni, de szeretnéd, ha mindig ki lennének hangsúlyozva. Ebben az esetben a sminktetoválást tudjuk javasolni. Így nem kell minden egyes nap bajlódnod a tetovált terület sminkelésével, ráadásul attól sem kell tartanod, hogy felemás lesz a szemöldököd, vagy nem sikerül szép tusvonalat húzni.

Ettől függetlenül persze érdemes megtanulni az arc többi részének sminkelését, de ehhez nem feltétlenül van szükség professzionális sminktermékekre, hanem sokkal fontosabb a türelem és a rengeteg gyakorlás.