A sérült bőr ápolása

Hogyan lehet ápolni a sérült bőrt? Tippek és tanácsok

A bőr a legnagyobb érzékszervünk, testünk kültakarója, és mint ilyen, számos külső hatás éri, melyek akár árthatnak is neki. Mégis hogyan lehet ápolni a sérült bőrt, mire kell odafigyelni és hogyan gyorsítható a regeneráció? Ehhez adunk pár tippet.

Nem mindegy, hogy csak egy aprócska seb, vagy komolyabb sérülés

Habár az emberi szervezet csodás módon képes a regenerációra, nem mellékes kérdés, hogy mennyire súlyos sebesülésről van szó. Az apróbb karcolások, horzsolások, véraláfutások, vérző felületi sebek kezelése otthoni módszerekkel is lehetséges. 

Ha viszont a seb mély, nagyobb kiterjedésű, vagy erősen vérzik, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulni, hiszen a sérülést szakszerűen ki kell tisztítani és kezelni, hogy elkerüljük az elfertőződést. Ez esetben az orvos ellát majd az otthoni ápolásra vonatkozó tanácsokkal, fontos, hogy ezeket az utasításokat maradéktalanul betartsuk.

Hogyan lehet ápolni a sérült bőrt? Mire kell odafigyelni?

A kisebb sebekre nem szükséges kötést vagy ragtapaszt tenni (kivéve, ha pl.: fennáll a veszélye annak, hogy kosz kerül bele), hiszen ha a bőr megfelelően lélegzik, akkor gyorsabban tud gyógyulni. A tisztításnál viszont légy különösen óvatos, csak kíméletes kozmetikumokat használj, és ne dörzsöld a sérült felületet sem kézzel, sem törölközővel.

A sérült bőr regenerációja támogatható különféle kozmetikai kezelésekkel, például oxigénterápiával is, ami segít a sejtek újjáépülésében. Ha a seb az arcodon található, nagyon fontos, hogy ne sminkelj rá, amíg a sérülés össze nem forrt. Amikor már csak egy heg maradt, azt elfedheted korrektorral vagy alapozóval. 

A sebesült bőrt védeni kell az UV-sugárzás ellen is, hiszen a napfény hatására hiperpigmentáció léphet fel. Egyébként is erősen ajánlott fényvédőt használni a napsugarakkal érintkező bőrfelületek esetében, a seb környékén viszont mondhatni kötelező! Persze, ha a megfelelő ruházattal eltakarod, az is egy megoldás.
A sérülés gyógyulási ideje több tényező függvénye, hisz nem mindegy, hogy a seb mekkora kiterjedésű, milyen mély, melyik testrészen található, illetve az egyedi adottságok is befolyásolják, hogy mennyire gyorsan tud regenerálódni a bőr. Előfordulhat, hogy a teljes gyógyulás után is visszamarad egy világosabb heg, ezeket orvosesztétikai beavatkozásokkal lehet eltüntetni.

Hogyan vigyázz a bőrödre a mindennapokban?

Egy-egy sérülés meggyógyítása elég nagy kihívás a szervezetnek, ezért a hétköznapok során ügyelj arra, hogy megadd a kellő törődést és gondoskodást a bőrödnek. Ezek híján gyorsabban és látványosabban fog öregedni (ami miatt idősebbnek tűnsz majd a valós korodnál), illetve sebesülés esetén a regeneráció is lassabban megy végbe.

Ápold a bőrödet jó minőségű kozmetikumokkal, hogy kellően hidratált és bársonyos legyen! A testápolózást tedd a mindennapos szépségápolási rutinod részévé, illetve időnként keríts sort egy-egy alapos hámlasztásra is. A fényvédelem fontosságát pedig feljebb már említettük. Mindezeken felül néha vegyél igénybe professzionális kozmetikai testkezeléseket is. 
Az arcodra pedig célszerű kiemelt figyelmet fordítani, hiszen itt a bőr érzékenyebb, ráadásul ruházattal sem tudod eltakarni, így fokozottan ki van téve az olyan káros külső hatásoknak, mint a napfény, szél, meleg vagy hideg levegő. Építs fel egy tudatos arcápolási rutint, ami remek alapot biztosít a fiatalos kinézet megőrzéséhez. Ám ha hatékonyabb eredményeket szeretnél, akkor keresd fel kozmetikai szalonunkat, hisz rengetegféle fiatalító, bőrmegújító arckezeléssel várunk!