Zavaró szőrszálak az állon – miért alakulnak ki, hogyan szabadulj meg tőlük?

A mai szépségideál a nőktől a szőrtelenséget várja el, ezért a hölgyek nagy része rendszeresen foglalkozik a szőrtelenítéssel. Ám míg a lábon, karon, hónaljban és a szeméremtest körül természetes a jelenléte, addig a szőrszálak az állon a nők esetében nem tekinthetőek megszokottnak.

Épp ezért az érintetteket általában nagyon zavarja is a dolog, hiszen a vastag, fekete szálak nem esztétikusak és rontják az önbizalmat. De miért nőnek ki, és vajon meg lehet szabadulni tőlük?

Miért nőhetnek a nőknél szőrszálak az állon?

Ha egy nő olyan testtájain (pl.: arc, hát, mellkas) tapasztal fokozott szőrösödést, ahol egyébként nem kellene, annak az az oka, hogy megemelkedett a szervezetben a tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintje. Ez kis mennyiségben a nők testében is megtalálható, de ideális esetben a női nemi hormon, az ösztrogén túlsúlyban van.

Ám, ha a hormonális egyensúly felborul, az ösztrogén szintje csökken, ellenben a tesztoszteroné emelkedik, akkor azokon a testrészeken is aktiválódnak a szőrtüszők, ahol alapesetben csak a férfiaknak van szőrzetük. Például az állon vagy az ajkak felett.

S hogy mi miatt következhet be ilyen hormonális változás? Leggyakrabban a változókor idézi elő, ilyenkor ugyanis csökken az ösztrogéntermelés, emiatt marad abba a menstruáció is. A menopauza egy természetes élettani folyamat, nem betegség, így a hormonpótlás bár segíthet, de az ilyenkor szokásos változásokat nem állítja meg.

Fiatalabb nőknél viszont semmiképp sem tekinthető normálisnak a magas tesztoszteronszint, ugyanis itt hormonális rendellenesség áll a háttérben. Ez lehet PCOS, inzulinrezisztencia, Cushing-szindróma, de akár egy súlyosabb elhízás, vagy a cukorbetegség is felboríthatja a hormonháztartást.

Ezért első lépésként mindenképp szükség lesz egy alapos orvosi kivizsgálásra, hogy kiderüljön, mi okozza a hormonszintek eltolódását. A kezelés megkezdésekor pedig lehet foglalkozni a kísérő tünetekkel, azaz a nemkívánatos szőrszálak eltávolításával is.

Szőrszálak az állon: hogyan tüntesd el őket?

Érthető, ha nagyon zavarónak találod a hosszú, vastag szőrszálakat az álladon, és szeretnél könnyedén megszabadulni tőlük. Milyen lehetőségek vannak erre?

Próbálkozhatsz a klasszikus borotválással vagy szőrtelenítő krémmel, de ez nem épp a legjobb módszer, hiszen nagyon hamar visszanőnek a szálak, így a műveletet néhány naponta biztosan ismételned kell.

Sokan a szemöldökcsipeszt hívják segítségül, ami abban egyértelműen előnyösebb, hogy gyökerestől távolítja el a szőrt, de a szálak kitépkedése – főleg az arcon – igen fájdalmas, 1-2 hét alatt újra kinőnek, ha pedig több szőr van, akkor még időigényes is.

A leghatékonyabb módszer az IPL szőrtelenítés. Igen, a villanófény megfelelő körültekintéssel arcon is alkalmazható, és akárcsak a többi testtájon, itt is tartós simaságot garantál, fájdalom nélkül. A kezeléssorozat után a szálak hónapokig nem nőnek vissza, és elegendő néha elmenni egy szintentartó kezelésre ahhoz, hogy többé ne kelljen szégyenkezned az álladon lévő makacs, fekete szőrszálak miatt.

Az IPL lényegében a ma ismert legmodernebb, leghatékonyabb szőrtelenítési módszer, emellett még bizonyos bőrproblémák kezelésére is alkalmas.

Ne csak a tünetekkel foglalkozz!

Mint említettük, nőknél az arc szőrösödése a változókor előtt hormonális zavart jelez, ezért fontos, hogy ne csak a tünetekkel foglalkozz, hiszen az alapproblémát is orvosolni kell.

Ebben egy endokrinológus szakorvos lesz a segítségedre, ha pedig mellette szeretnél megszabadulni a zavaró szőrszálaktól is, akkor foglalj időpontot szalonunkba, és bízd magad profi csapatunkra!